Kankaanpäässä valmistuu kipsilevyjä energiatehokkaasti

Knaufin kipsilevyjä

Kankaanpäässä toimii saksalaiseen perheyhtiöön kuuluva Knauf Oy, joka on maailman suurin kipsilevyjen valmistaja ja yksi suurimmista rakennusmateriaalien toimittajista.

Yrityksen perustuote kipsilevy valmistetaan ja varastoidaan Kankaanpäässä, josta levyjä toimitetaan asiakkaille. Lisäksi yritys tuo maahan hyvin laajan valikoiman rakentamisen materiaalia.

– Tuomme viikoittain tavaraa ympäri Euroopan. Merkittävä osa liikevaihdostamme tulee muista rakennusalan tuotteista, Knauf Oy:n ostojohtaja ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava Juha Raitio selventää.

Merkittävä yhteistyöprojekti vähentää ilmastohaittoja

Knauf Oy toteutti yhteistyössä Vatajankoski Oy:n kanssa merkittävän investointiyhteistyöhankkeen, joka pienentää energiatuotannon ilmastohaittoja.

Kipsilevyn valmistusprosessissa syntyy runsaasti lämmintä vesihöyryä. Osa saadaan varastoitua tehtaan oman lämmöntalteenottolaitoksen avulla, mutta silti suuria määriä puhallettiin taivaalle.

– Olemme pitkään ideoineet, miten hukkalämpö saataisiin järkevään käyttöön. Vaihtoehtoja on ollut, mutta minkään aikaisemman laitteiston hyötysuhde ei ole ollut riittävä, Raitio kertoo.

Nyt Vatajankosken kanssa ratkaisuksi löytyi uusi teknologia, jolla vesihöyry pystytään hyödyntämään energiayhtiön lämmöntuotannossa. Tällä korvataan voimalaitoksella polttamalla tuotettua lämpöä, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä huomattavasti.

Vatajankosken tehdas ja taustalla Knauf Oy

Lämmön talteenottoprosessissa syntyy myös merkittävä määrä höyrystä tiivistynyttä vettä, joka voidaan kierrättää tuotantoprosessiin uudelleen. Näin vedenkulutusta on mahdollista vähentää jopa 30 000 kuutiota vuosittain.

– Ympäristöarvot ja hiilijalanjälkilaskelmat ovat nopeasti kehittymässä aikaisempaa tärkeämmäksi myös rakennustuotteiden valmistuksessa.

Ratkaisuksi löytyi uusi teknologia, jolla vesihöyry pystytään hyödyntämään energiayhtiön lämmöntuotannossa.

Kipsilevytehdas on alun perinkin perustettu kiertotalouden ympärille. Suomessakin sähköä on tehty hiilivoimalla, jonka sivutuotteena syntynyttä kipsiä käytettiin raaka-aineena kipsilevyihin.

– Nykyäänkin hyödynnämme valmistusmateriaalina omasta tuotannosta tai muilta hukaksi syntyvää kierrätyskipsiä, jota pystymme käsittelemään ja palauttamaan takaisin raaka-aineeksi. Levyissä molemmin puolin käytetty kartonki on kierrätyspaperia. Siten lopputuote on täysin kierrätettävä.

Eri alojen toimijoiden yhteistyö sujuvaa Kankaanpäässä

Knaufilla on Kankaanpäässä monta merkittävää asiakasyritystä ja myös tuotteiden loppukäyttäjiä. Synergiaa löytyy monessa mielessä, vaikka vain pieni osuus yrityksen tuotannosta jää Kankaanpään alueelle.

– Kaupungissa on pitkät rakennusalan perinteet, ja teemme paljon paikallista yhteistyötä. Paikallisesti meistä on rakennusalan toimijoille todennäköisesti iso hyöty. Pystymme palvelemaan nopeasti notkeuden säilyttäen, Raitio kertoo.

Kaupungissa on pitkät rakennusalan perinteet, ja teemme paljon paikallista yhteistyötä.

Yhteiskunnan ja kaupungin rooli puhemiehenä on tärkeä. Kun kaupunki on aktiivinen yritystoiminnan puolella, se tuo mahdollisuuksia ja edesauttaa yhteistyötä yritysten kesken.

– Klusterit ovat osa tulevaisuutta, Raitio tiivistää.

3 hyvää syytä valita Kankaanpää

  • Kaupungissa on helppo kulkea. Julkista liikennettä ei ole paljon käytettävissä, mutta maalla on helppoa kulkea omin neuvoin. Vaikka työmatka voi olla useita kymmeniä kilometriä, ajankäyttö on tehokasta, koska ruuhkia ei ole.
  • Yrittämisen ja tekemisen vastapainona on monipuoliset harrastusmahdollisuudet, niin urheilun kuin kulttuurinkin saralla. Taidekoulu tuo pikantin säväyksen paikkakunnalle.
  • Kankaanpäässä on monella tapaa vireä ja monipuolinen elinkeinoelämä. Kaupungin elinkeinopolitiikka on onnistunut hyvin, kun Kankaanpäässä on jopa kolmen ison globaalin yrityksen tuotantolaitokset sekä paljon paikallista yrittäjyyttä.

Knauf Oy

  • Perustettu 1991
  • Henkilöstömäärä 74
  • Pääkonttori Espoossa, tuotantolaitos Kankaanpäässä. Lisäksi useita yhden hengen myyntikonttoreita eri puolilla Suomea.
  • Kuuluu kansainväliseen saksalaisomisteiseen konserniin.