Kingspan valmistaa eristeitä vastuullisesti

Kingspanin eristelevyjä teekkarisaunan sisäkatossa ja kaksi työmiestä asentamassa.

Kingspan-konserni on maailman johtava rakennusten lämmöneristys- ja julkisivuratkaisujen toimittaja. Yritys osti Kankaanpäässä sijainneen SPU Oy:n vuonna 2015. 

Kingspanin Kankaanpään toiminnan historia ulottuu aina vuoteen 1976, jolloin Veikko Salli perusti Kankaanpäähän polyuretaanieristeitä valmistavan tuotantolaitoksen. Useiden vaiheiden jälkeen yritys siirtyi Lohja Oy:n omistukseen. Lohja Oy fuusioitui sittemmin Partek Oy:n kanssa, eikä polyuretaanieristevalmistus sen jälkeen kuulunut yrityksen ydinbisnekseen. Niinpä Lohjan johtoon kuuluneet Tapani Tuominen ja Eero Jormalainen päättivät ostaa Kankaanpäässä sijainneen tehtaan, ja näin sai alkunsa SPU Systems Oy. 

Tehtaan tuotantolinjastoa on kehitetty vuosien varrella entistä tehokkaammaksi, millä on varmistettu kilpailukykyisten ja yhä tehokkaampien eristeiden tarjonta. Vuonna 2015 alalla maailmanlaajuisesti toimiva Kingspan kiinnostui yrityksestä, ja kauppakirjat allekirjoitettiin samaisena kesänä. 

Meidän vahvuutemme on yli 40 vuoden kokemus uretaanin valmistuksessa. 

– Meidän vahvuutemme on yli 40 vuoden kokemus ja kehitystyö polyuretaanin valmistuksessa. Myös sijainti on hyvä, sillä olemme sopivan etäisyyden päässä niin Turusta, Tampereesta kuin Helsingistä, jonne suurin osa tuotteistamme menee. Lisäksi Kankaanpään seudulla on ammattitaitoista ja oikean asenteen omaavaa työvoimaa, yrityksessä jo 14 vuotta työskennellyt maajohtaja Kari Tervola kuvailee. 

Kankaanpään kaupunki saa Kingspanin maajohtajalta kehuja. Yritys on vuosien varrella muun muassa vuokrannut kaupungilta käyttöönsä tiloja, ja kaupunki on parantanut alueen infrastruktuuria. 

– Kankaanpään kaupunki rakennutti rekoille pysähdyspaikan, jossa ne voivat odottaa omaa lastausvuoroaan. Tämä on tärkeää, sillä se sujuvoittaa liikennöintiä alueella. 

  • Henkilö asentamassa seinään Kingspanin eristemateriaalia
  • Rivissä ja kasoissa Kingspanin eristepakkausmateriaalia
  • Kingspanin Kankaanpään tehdasalueen ilmakuva

Fokus kestävässä kehityksessä 

Kankaanpään tuotantolaitoksessa valmistetaan eristeitä niin rakentamiseen kuin asiakaskohtaisiin teknisiin sovelluksiin, kuten autokoriteollisuuden ratkaisuihin. Päämarkkinakanavia ovat rautakaupat, rakennusliikkeet, kattourakoitsijat sekä betonielementtiteollisuus. Kuluttajien valveutuneisuus näkyy myös rakennusalalla, ja siksi eristeiden halutaan olevan vastuullisesti tuotettuja. 

Kingspanilla vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat liiketoiminnan ytimessä. 

Kingspanilla vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat liiketoiminnan ytimessä. Yritys on esimerkiksi käynnistänyt 10-vuotisen Planet Passionate -ohjelman, jonka tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Kankaanpäässä käytössä on jo SPU Oy:n aikana ollut tuulisähkö. Lisäksi tuotantolaitos lämpenee kaukolämmöllä. Suunnitelmissa on myös tuottaa aurinkosähköä tuotantolaitoksen tarpeeseen. Kingspan Insulation Oy:n Kankaanpään tehtaan tuotanto on hiilineutraalia. 

– Kiinnitämme tietysti huomiota myös kierrättämiseen. Kingspanilla on tavoitteena kierrättää vuoteen 2025 mennessä miljardi PET-pulloa. Niistä tehdään polyolia, joka on yksi polyuretaanin raaka-aineista, Tervola kertoo. 

Sauna-Satu tunnetaan maailmalla 

Muutama SPU Oy:n tuotemerkki on säilynyt edelleen tuotannossa, vaikka yritys siirtyi vuonna 2015 Kingspanin omistukseen. Tunnetuin säilyneistä tuotemerkeistä on Sauna-Satu. Kyseessä on saunojen ja löylyhuoneiden eristykseen tehty tuote, joka on ollut yrityksen valikoimassa jo pitkään. 

Sauna-Satu tekee rakenteellisesti vaativasta tilasta höyrytiiviin, Kari Tervola kertoo. 

Sauna-Satun brändi on vahva ja se tunnetaan hyvin jopa maailmalla. Sen suosio on taannut sille vakituisen paikan tuotevalikoimassa. 

– Toimitamme Sauna-Satu-eristettä erimerkiksi Ranskaan, Tšekkiin ja Britanniaan. Suomalaisen saunan rakennuttava taho haluaa usein myös suomalaisen eristeen, sillä niin syntyy turvallinen sauna. 

Kingspan Group

Perustettu: Kankaanpäässä toimintaa ollut vuodesta 1976
Liikevaihto v 2020: 4,6 miljardia 
Työntekijämäärä: Kankaanpään tehdas työllistää 38 henkilöä