Suurelementtien valmistus tarvitsee tilaa ympärilleen

Suurelementtien valmistus tarvitsee tilaa ympärilleen

SP Elementit Oy valmistaa suuria puuelementtejä hallimaisiin rakennuksiin, kuten kouluihin, urheiluhalleihin, kauppakeskuksiin ja teollisuuteen. Yritys toimii kotimaassa ja toimittaa elementtejä pääasiassa rakennusliikkeille.

Koska valtavien puuelementtien valmistaminen ja välivarastointi tarvitsee tilaa ympärilleen, vaatii se tontilta ja sijainnilta paljon. SP Elementit Oy toimii Kankaanpäässä Kenttäkadulla, jossa yrityksellä on noin kolmen hehtaarin tontti.

– Muutimme Kenttäkadulle vuonna 2011, jolloin yritys perustettiin tällä nimellä. Puuelementtien valmistus oli meille entuudestaan tuttua, sillä silloin ostimme SPU Systemsin liiketoiminnan. Muutimme saman kadun varrella sijaitseviin uusiin toimitiloihin vuonna 2014, toimitusjohtaja Pasi Salminen muistelee.

Kiinteistöllä on huomioitu yrityksen tilan tarve ja mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä.

Salmisen mielestä Kankaanpää on useastakin syystä tehtaalle hyvä paikka sijaita.

– Kankaanpäästä on suurimpiin kasvukeskuksiin matkaa korkeintaan 300 kilometriä. Matka on sellainen, että se ei vielä vaikuta ratkaisevasti kilpailukykyyn. Lisäksi sijaintimme on hyvien yhteyksien päässä lähellä pääväyliä.

Itse kiinteistöllä on myös huomioitu yrityksen tilan tarve ja mahdollisuudet kasvaa ja kehittää.

– Olemme tehneet paljon parannuksia tontilla. Olemme päällystäneet tonttia, ja vuonna 2018 laajensimme nykyistä hallirakennusta. Edelleen tontilla on tilaa laajentua ja ottaa käyttöön, jos jossain vaiheessa tarvitsee.

Pasi Salmisen mielestä tämä on suuri etu, koska tilanpuute ei tule pakottamaan yritystä hakemaan uutta sijaintia.

– Kankaanpäässä on hyvin otettu yritysten tarve kaavoituksessa huomioon. Meillä esimerkiksi ei tule tontin tila tai rakennusoikeus vastaan.

Lisäksi Salminen uskoo, että yrityksen sijainti kehyskunnassa on kustannustehokasta.

– Jos meillä olisi vastaava kiinteistö jonkin kasvukeskuksen välittömässä läheisyydessä, kustannukset olisivat varmasti suuremmat.

Kankaanpäästä on suurimpiin kasvukeskuksiin matkaa korkeintaan 300 kilometriä. Matka on sellainen, että se ei vaikuta ratkaisevasti kilpailukykyyn.

Pasi Salmisen mielestä yhteistyö Kankaanpään kaupungin kanssa sujuu hyvin. Virkamiehet ovat helposti lähestyttäviä.

– Yrityksiä kuunnellaan Kankaanpäässä hyvin. En oikein osaa mitään muuta edes toivoa.

Lisäksi Kankaanpäässä yritysten välinen yhteistyö on sujuvaa. Osa SP Elementtien yhteistyökumppaneista sijaitsee aivan naapurissa.

– Ja jos miettii koko Satakuntaa, puuelementtiteollisuus näyttää keskittyneen Kankaanpäähän. Meillä on löytynyt Hietakulman kanssa oiva kumppanuusajattelu, ja olemme hoitaneet yhdessä joitakin kehittämishankkeita. Verkostoituminen on Kankaanpäässä helppoa, koska yritykset puhaltavat yhteen hiileen.

 

3 hyvää syytä valita Kankaanpää:

  • Kankaanpäässä on hyvä tekemisen meininki. Kankaanpäässä uskotaan yrittäjyyteen. Yritys, joka haluaa kehittyä Kankaanpäässä, saa siihen tarvittavan tuen ja mahdollisuudet.
  • Sijainti on hyvä. Jos SP Elementtien kaltainen yritys sijaitsisi esimerkiksi Tampereen läheisyydessä, voisi se vaikuttaa kustannustasoon ja työvoiman saatavuuteen. Työvoimakustannukset ja muut liiketoiminnan kulut saattavat olla pienempiä pienessä teollisuuskaupungissa.
  • Yritysyhteistyö toimii Kankaanpäässä. Olemme löytäneet hienon kumppanuusajattelun toisen Kankaanpäässä toimivan puuelementtitehtaan kanssa. Verkostoituminen on helppoa paikkakunnalla, koska yritykset haluavat kehittyä yhdessä.

SP Elementit Oy

  • Rakennusteollisuus, puuelementit
  • Perustettu: 2011, mutta juuret ulottuvat 1980-luvulle saakka
  • Työntekijät: n. 20 henkilöä