Perheyritys sai alkunsa rohkeasta ideasta – Isokaski Oy on tuonut keittojuureksia suomalaiskoteihin jo yli 50 vuoden ajan

Vihreä traktori porkkanapellon laidalla.

Summary

Vuonna 1972 Erkki Isokaski sai hieman hullulta tuntuvan ajatuksen. Entäpä jos keitoissa käytettävät juurekset ja vihannekset saisi kaupasta valmiiksi pestynä ja kuorittuna, kätevässä annospakkauksessa? Edistyksellisestä ideasta syntyi menestyvä perheyritys.

Vuonna 1972 Erkki Isokaski sai hieman hullulta tuntuvan ajatuksen. Entäpä jos keitoissa käytettävät juurekset ja vihannekset saisi kaupasta valmiiksi pestynä ja kuorittuna, kätevässä annospakkauksessa? Edistyksellisestä ideasta syntyi menestyvä perheyritys.

Kun Erkki ja Aino Isokaski perustivat keittojuureksiin erikoistuneen perheyrityksensä Honkajoelle, markkinoilla ei ollut vielä muita vastaavia toimijoita. Porkkanat ja lantut myytiin kuorineen päivineen, eikä edes multia vielä tuohon aikaan pesty juureksista pois.

– Jotkut pitivät ideaani ihan käsittämättömänä, koska suomalaiset eivät olleet tottuneet siihen, että juurekset voisi saada valmiiksi pestyinä ja kuorittuina. Aloin toimittaa keittojuurespaketteja lähialueen kauppoihin ja pikkuhiljaa ihmiset kiinnostuivat niistä, Erkki Isokaski muistelee.

Hyvät ideat eivät päättyneet keittojuureksiin, vaan Isokasken tilalla kehiteltiin jatkuvasti myös uusia tuotteita. Osa päätyi tuotantoon, osa jäi ideoiden tasolle. Tasainen, luonnollinen kasvu mahdollisti sen, että yrityksessä pystyttiin innovoimaan rohkeasti uutta, asiakkaiden toiveita kuunnellen.

Yrityksen alkuaikoina pakkaamo toimi tilan vanhassa navetassa, mutta 1980-luvun alussa rakennettiin ensimmäinen oikea pakkaamo. Seuraaviin investointeihin oli tarve vasta 2000-luvun puolella. Viimeisin laajennus yrityksen toimitiloihin tehtiin vuonna 2019, jolloin lisättiin niin pakkaamo- kuin lähettämötilaa.

Porkkanapelto kuvattuna kesäaikaan.

Työkielenä englanti

Tänä päivänä Isokaski Oy:n tuotteita myydään niin omalla etiketillä kuin muiden brändien tuotteina. Yrityksen ykköstuote on edelleen keittojuurespakkaus, jota myydään tuorehyllyissä sekä S-ryhmän että Keskon liikkeissä. Lisäksi tuotteita valmistetaan suurtalouskeittiöiden päivittäisiin tarpeisiin.

– Noin puolet tuotteistamme myydään suoraan kuluttajille. Lisäksi asiakaskuntaamme kuuluu leipomoita ja muutamia yksityisiä tukkuja, Isokaski Oy:n tuotantopäällikkö Taina Vähäkallio kertoo.

Honkajoella toimiva yritys työllistää noin 40 henkeä. Työkieli on englanti, sillä kansallisuuksia tuotantotiloissa on seitsemän. Uudet työntekijät ovat löytyneet pitkälti puskaradion välityksellä.

– Työntekijät kertovat työmahdollisuuksista tutuilleen, ja sitä kautta saamme rekrytoitua uusia ihmisiä. Vaihtuvuus on vähäistä, mikä kertoo siitä, että meillä viihdytään hyvin, Vähäkallio iloitsee.

Omien työntekijöiden ohella Isokasken toiminta työllistää välillisesti suuren joukon eri alojen ammattilaisia aina kuljettajista huoltomiehiin ja muihin viljelijöihin.

Elintarvikelinjasto, jossa pakataan keittovihanneksia styroksirasioihin. Linjaston edustalla sinisiin työtakkeihin pukeutuneita työntekijöitä.

Keittojuureksia jo kolmannessa polvessa

Suurin osa Isokaski Oy:n tuotteiden raaka-aineista viljellään itse. Viljelysalaa on 190 hehtaaria, josta 70 hehtaaria juureksia. Lisäksi joitain kasviksia ostetaan muilta tuottajilta. Valtaosa juureksista on kotimaista alkuperää, mutta esimerkiksi purjoa ja selleriä ei saada Suomesta ympärivuotisesti, joten sitä tuodaan pieniä määriä myös ulkomailta.

Yrityksen toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Erkin ja Ainon poika Jukka Isokaski. Hänen poikansa Ville Isokaski opiskelee tällä hetkellä agrologiksi, ja aikanaan vetovastuu yrityksestä tulee siirtymään hänelle. Yrityksen katse on vahvasti tulevaisuudessa, eikä paikoilleen aiota jäädä lepäämään.

– Pyrimme jatkuvasti parempaan ja kehitämme niin tuotteitamme kuin yleisesti toimintaamme. Markkinoita on seurattava jatkuvasti, jos mielii pysyä kilpailussa mukana. Erkin nerokas keksintö oli aikaansa edellä, mutta nyt markkinat ovat täynnä puolivalmisteita, jotka helpottavat kuluttajien arkea, joten myös meidän tulee uudistua ja keksiä aina jotain uutta, Jukka Isokaski kuvailee.

Tulevaisuus on huomioitu myös vastuullisuuden näkökulmasta. Kaikkien Isokaski Oy:n tuotteiden perusajatus on sama: kun kaupasta ostettava kerta-annos on oikean kokoinen, ruokaa ei päädy hävikkiin. Tuotannossa Isokasken tilalla hyödynnetään aurinkoenergiaa, minkä lisäksi yrityksellä on ollut oma jätevedenpuhdistamo jo lähes 20 vuotta. Vastuullisuuden ja laadun takeena on ISO 22000 -sertifikaatti.

Isokaski Oy

  • Perustettu 1972.
  • Kankaanpään Honkajoella sijaitseva perheyritys.
  • Satakunnan vuoden perheyritys 2021.
  • Liikevaihto 3,9 miljoonaa euroa.
  • Viljelysalaa 190 hehtaaria.
  • Työllistää 40 henkeä.