Kankaanpäästä tuli puolalaisperheen koti

Kankaanpäästä tuli puolalaisperheen koti

Kuvateksti: Sekä Bartlomiejilla että Annalla on tausta matematiikan opettajina. Nyt pariskunta työskentelee yhdessä mekaanisina asentajina.

Monella alalla ulkomaiset työntekijät ovat toiminnan elinehto. Kansainvälinen työyhteisö koetaan usein rikkautena, ja monelle ulkomaalaiselle Suomi on houkutteleva vaihtoehto. Kankaanpäähän työskentelemään ja asumaan päätyville turvallisuus, luonto ja vakaat työolot ovat tärkeitä syitä jäädä.

Tehtyään pitkään keikkatöitä kotimaassaan Puolassa ja muualla Euroopassa, Bartlomiej Sikora päätti yhdessä vaimonsa Annan kanssa asettua Suomeen. Työpaikka löytyi molemmille Promeco Oy:stä.

Rauhallinen, turvallinen ja kiireetön arki, parempi palkkataso sekä hyvä peruskoulutus. Annan ja Bartlomiejin ei tarvitse kauaa miettiä, mitkä ovat Suomessa ja etenkin Kankaanpäässä asumisen parhaita puolia. Pariskunta asettui Satakunnan pohjoisosaan seitsemän vuotta sitten. Bartlomiej oli työskennellyt Suomessa useampaan otteeseen vuodesta 2008 alkaen, ja Annakin oli vieraillut Suomessa. Pariskunta ihastui Kankaanpäähän.

– Olin työskennellyt Promecolla jo pidempään ja kysyin esihenkilöltäni, saisinko tulla Kankaanpäähän töihin pysyvästi. Hän innostui ideasta ja pian muutimme Suomeen! Bartlomiej iloitsee.

Aiemmin matematiikan opettajana työskennellyt Anna osallistui muutettuaan suomen kielen kurssille. Kurssiin kuuluvan harjoittelujakson hän suoritti Promecolla, minkä jälkeen myös hän aloitti työt sähkömekaanisten järjestelmien parissa. Nyt pariskunta työskentelee yhdessä mekaanisina asentajina.

– Minulla ei ollut aiempaa kokemusta alasta, mutta työn oppi nopeasti käytännön kautta. Olen töissä mieheni oikea käsi, Anna naurahtaa.

Suomalaisia tulevaisuuden haaveita

Sikoran perheeseen kuuluu Annan ja Bartlomiejin lisäksi nyt ammattikoulussa opiskeleva poika, aikuinen tytär ja tämän mies sekä alakouluikäiset lapsenlapset. Entisenä opettajana Anna on seurannut mielenkiinnolla oman poikansa ja lastenlastensa koulutaivalta.

– Opetus on täällä todella erilaista kuin Puolassa. Lapset huomioidaan yksilöinä ja suomen kielen opetukseen on täydellinen systeemi, Anna kehuu.

Oman perheen lisäksi pariskunta viettää paljon aikaa ystävien kanssa. Ystäväpiiriin kuuluu niin muita puolalaisia kuin suomalaisiakin, joskin suomalaiset näyttäytyvät puolalaisten silmissä usein hieman ujoina ja hiljaisina. Paikalliset ovat kuitenkin olleet hyvin kiinnostuneita puolalaisista ja vastaanotto on ollut lämmin.

Vapaa-ajallaan Bartlomiej kalastaa Kankaanpään vesistöissä ja etsii aarteita metallinpaljastimella. Anna taas on taitava käsistään: hänen tekemiä koruommeltöitä on ollut esillä näyttelyssä Postellissa.

Pariskunnan tulevaisuuden haaveet ovat melko ympäripyöreitä. Tarkkoja suunnitelmia ei ole, vaan molemmat nauttivat elämästä juuri nyt sellaisena kuin se on. Yksi haave kuulostaa perisuomalaiselta: oma talo järven rannalta.

– Tärkeintä on, että saan kalastaa, Anna saa tehdä käsitöitään ja saamme tehdä työtä paikassa, jossa viihdymme, Bartlomiej kiteyttää.

kuva: Tytti Wallenius